Jdi na obsah Jdi na menu
 

5. 12. 2023

Do Paříže s cestovkou nebo individuálně?

 Jan Schinko jr. | Paříž | S cestovkou nebo individuálně | FotoSchinko

Především starší generace o této otázce často přemýšlí. Problematika je možná o něco širší, než se na první pohled může zdát. Pojďme si ji „rozebrat“ a podívat se na všechna skrytá pozitiva i negativa obou variant.

Ač nejsem zastáncem návštěvy Paříže s cestovní kanceláří, rozumím tomu, že mnohým to plně vyhovuje. Objednáte si u cestovky daný produkt (v našem případě návštěvu Paříže), zaplatíte a na smluvený termín a čas se dostavíte. O nic víc se nemusíte starat, což přináší časovou úsporu před zájezdem. Nezařizujete si cestu, ubytování, nemusíte si nic o metropoli zjišťovat, nemusíte znát žádný cizí jazyk, vše vám bude poskytnuto. Průvodce vám naservíruje i naučený výklad o památkách, a je-li dobrý, tak i osobní zkušenosti a zodpoví i vaše záludné dotazy. Nevadí-li vám, že chodíte většinu času se skupinou a často se na někoho čeká, a že zaplatíte dohromady více, než při individuální návštěvě, proč ne? Dozvíte se a uvidíte i tak mnoho věcí, fotografie i zážitky mít budete.

S cestovkou resp. hromadným zájezdem to vždy bude „Paříž přes sklo“. Nedostanete se blíže k místním lidem, nebudete mít autentické zážitky. Chozením se skupinou a průvodcem u Eiffelky a pod katedrálou NotreDame tu pravou Paříž nepoznáte.

Druhá varianta je individuální návštěva. Ta obnáší zařídit si cestu, ubytování a jedete-li prvně, tak alespoň i letmé nastudování města. V dnešní době však díky internetu není nákup letenek, rezervace hotelu či virtuální prohlídka místa žádný problém. Vše si můžete zvolit na míru, cesta vás vyjde levněji a zcela určitě nezvolíte ubytování kdesi daleko na předměstí, které mají cestovky tak oblíbené. Jen je třeba se alespoň mírně orientovat a domluvit. Odměnou vám bude naprostá svoboda, program, který si samy zvolíte a zážitky s hromadným zájezdem nesrovatelné.

Dovolím si jeden osobní postřeh z širšího okruhu mých přátel a známých. Většině lidí, kteří Paříž navštívili, se metropole líbila a mnozí ji začali navštěvovat opakovaně. Několika známým se však v Paříži nelíbilo a už by se tam nikdy nevrátili. To plně respektuji. Ale je zajímavé, že ti jeli vždy s cestovkou, se skupinovým zájezdem, nikoliv individuálně.

Další zajímavé články a informace o Paříži naleznete zde: Paříž průvodce.

Pařížské street foto: Léto v Paříži.

 

Jan Schinko jr. | Svatební, reportážní a portrétní fotograf | FotoSchinko

Svatební, reportážní a portrétní fotograf