Jdi na obsah Jdi na menu
 

30. 1. 2024

Creperie Montparnasse, Paříž

Creperie Montparnasse | Paříž | FotoSchinko

Pod pařížským pojmem Montparnasse si nemusíme představit jen ten známý vysoký tmavý mrakodrap, kazící téměř každý výhled na město. Montparnasse je i světem „creperie“ - množství drobných typických bretaňských provozoven s palačinkami. Každá má originální  interiér, každá má něco z tajemství receptů slaných „Crêpes ze pšenice" a sladkých „galettes z pohanky“. „Creperie“ jsou soustředěny hlavně v ulicích „Rue de Montparnasse“ a „Rue de Gaie“.

Webstránka Ty Breiz přibližuje historii Crêpes. Ve starověku se nejedl běžně chléb, ale „flan“ nebo „galette“. První recept na dělání Crêpes sestávající z pšeničné mouky, vajíček, vody, soli a vína se ve Francii objevuje v roce 1390. Palačinky se dělal na másle a před podáváním se posypali cukrem. Obilovina pohanka přišla do Evropy v 15. století a do Bretoňska až v 16. století. Palačinka ze pšeničné mouky se objevila asi před sto lety. Těsto se dělá z mléka a vajíček, přidává se cukr a někdy i rum, nebo mošt.

Při hledání nejlepších creperie v Paříži vám na internetu vyskočíte alespoň tři názvy z uliček u Montparnasse: Les Cormorans, Le Josselin a Le Petit Josselin. V době oběda nebo večer je třeba trpělivost při hledání volného stolu. Vyplatí se předem si místo rezervovat. Lepší palačinky jsou asi už jen na březích Bretonska. Palačinkám s pokrájenou pažitkou, s kouskem pórku a se smetanou konkurují jako dezert sladké palačinky s vařenými jablky, skořicí, strouhanými mandlemi a kopečky vanilkové zmrzliny. To vše se zapíjí svěžími bublinkami jablečného moštu nalévaného do misek z keramického džbánku.

Jste-li v Paříži a někdo vám na večer navrhne „On se fait une creperie à Montparnasse?“ Rozhodně neodmítněte a nenahrazujte tento program něčím jiným.

Zdroj: Archiv webu Paristep. Úprava archivních fotografií: Jan Schinko jr., FotoSchinko.