Jdi na obsah Jdi na menu
 

5. 11. 2023

Věž Saint Jacques, Paříž

Věž Saint Jacques | Paříž | FotoSchinko

Od 5. června do 27. září město Paříž přes organizaci „Des mots et des Arts“ zpřístupňuje pro veřejnost věž Saint Jacques. Skupiny jsou limitovány na 17 osob. Vyjdete s průvodcem tři sta točivých schodů a ocitnete se na terase s možná nejkrásnějším panoramatickým výhledem na Paříž.

Dvě mladé průvodkyně, přesto, že výstup s výhledem absolvují několikrát denně, fascinovaně stojí u kamenné zdi terasy a tiše kometují, jak se zdá být všechno blízko, že člověk má pocit, že mu patří celá Paříž. Pohledem a fotoaparáty procházíme po střechách haussmanských domů, po oranžových komínech tak typických pro Paříž, od baziliky Sacré Coeur, přes dlouhé bulváry lemované zelení, tisíce oken, balkonů, teras, přes vody Seiny, její mosty „hlídané“ Eiffelovkou, divadlo Châtelet, katedrálu Notre-Dame. Spolu s námi se na Paříž dívají kamenné zubaté obličeje okapových chrličů, pod námi plátěné slunečníky kaváren, lidé hemžící se jako mravenci po ulicích, auta brzdící a přidávající plyn, věčně troubící a pospíchající sanitky i hasiči.

Průvodkyně nám vysvětluje, že ve 12. století se Paříž rozdělovala na tři zóny: „La Cité“ se sídlem politické, právní a náboženské moci, „l'Université“ se Sorbonně a pařížskými opatství a „la Ville“ (město), kde se usidlovali obchodníci. V části „la Ville“ byl postaven i  kostel Saint-Jacques. Ve středověku se obchodníci a řemeslníci sdružovali do cechů. Stavba a rozšiřování kostela byly financovány obchodníky a buržoazií. V 14. až 15.  století se kostel zvětšuje díky darům cechů, hlavně cechu řezníků „la Grande Boucherie“ a proto se kostel nazval v roce 1259 „Saint-Jacques-de-la-Boucherie“. V roce 1501 se město rozhodlo nahradit starou kostelní věž novou. Po 14 letech prací má nová věž ve stylu pozdní gotiky 12 zvonů. A prý zvonili nejkrásněji v celé Paříži.

Po Revoluci v roce 1797 kostel prodali jako kamenolom, v prodejní smlouvě však bylo uvedený zákaz zbourat věž kostela a tak se věž zachovala. V 19. století byla věž velmi zchátralá a zničena, v roce 1836 ji město odkoupilo. Napoléon III spustil restaurační práce, kolem věže byl vytvořen park. Bylo to první čtvercové náměstí s parkem „square“ vrámci haussmannových architektonického změn ve městě. 900 kamenných dekorací bylo zrestaurovaných. V roce 1862 je věž změněna na ozdobnou věž a stává se historickou národní památkou. V roce 1891 byla ve věži nainstalována meteorologická stanice, s pracovnami ve druhém a třetím patře a na terase na vrcholu věže byly měřicí přístroje. V roce 2001 město spustilo restaurační práce fasády, která byla znečištěním zničena a hrozil pád kamenů.

S hlavou v pařížské obloze, poskládané z několika vrstev mraků, se díváme na město s nadhledem, který alespoň na chvíli pomáhá vše relativizovat. Všechno naše osobní se najednou stává malicherným, malým, nepodstatným před krásou Paříže, před její dokonalou architekturou.

Zdroj: Archiv webu Paristep. Fotografie: Jan Schinko jr., FotoSchinko.

Další zajímavé články a informace o Paříži naleznete zde: Paříž průvodce.